Salatín

posted in: Příspěvky | 0

Po delším domlouvání to nakonec vyšlo. Nepočítám-li nehlášenou procházku Zdenka K na skialpech někde v Bílých Karpatech za účelem vyzkoušení chůze na lyžích,  byl to náš první oddílový skitouringový počin v sezóně (ano 15.2.2014, taková super zima).

Naším cílem se stal podle návrhu kamaráda Honzy S. vrchol Salatín (2047m) v Západních Tatrách. Z Roháčské doliny jsme po sjezdovce vystoupali nahoru, kde se k nám (tj. Jirkovi K., mě a Honzovi) přidal Jožo, náš slovenský kamarád .

V kosovce  Salatínské doliny jsme se rozdělili, Jožo s Jirkou zamířili žlabu spadajícího z hřebínku Predného Salatína, který potom taky zlyžovali,  já s Honzou jsme po zafoukávaných stopách na lyžích a pak na mačkách vystoupali do sedla a na vrchol Salatín. Dost foukalo, takže po krátké svačince a rozhledu kolem jsme mazali dolů. Horní čtvrtka po tvrdém, další část po (spíš ve) vlhké, nafoukané vrstvě čerstvého kyprého sněhu. Po několika nevydařených otočkách jsme se v pořádku dostali dolů. Potkali jsem se s klukama  a Honza se odešel dorazit na sjezdovku . My tři jsme si popošli ještě jednou kousek výš pod svahy Salatína, schovali pásy a trasou výstupu, kosovkou a po sjezdovce  se vrátili na parkoviště k autu.

Dlužno dodat, že na cestu autem tam a zpět jsme měli společnost dvou mladých koček, které celý den jezdily po sjezdovce a pak vyzvídaly, proč se vlastně dřeme na pásech.

Pěkná túra a nebýt větru i nádherné počasí. Díky kluci. Kolda

mapa místa: http://mapy.hiking.sk/?zoom=14&lat=6312478.40975&lon=2193351.13732&layers=00BFFTTTTTFFFFFFTT

fotky urobil Jožo, Honza i já