Seckauer Tauern – přechod hřebene

posted in: Příspěvky | 0

Seckauské Taury

 jsou pohoří geograficky se řadící do celku Nízké Taury, ve spolkové republice Štýrsko v Rakousku. Nejvyšším vrcholem je Geierhaupt (2417 m).

Seckauské Taury mají tvar jednolitého klikatého hřebene, který probíhá ve směru jihovýchod–severozápad mezi údolím Liesingtal a silničním sedlem Hohentauern (spojnice mezi městy Trieben a Judenburg). Nejvyšší vrchol Geierhaupt (2417 m) leží zhruba uprostřed masivu, východně od něj je jen o metr nižší vrchol Hochreichart (2416 m), a ještě dále na východ vrchol Seckauer Zinken (2397 m n. m.). Na jih hřeben vysílá dlouhé rozsochy, ve kterých se nachází několik dalších relativně vysokých vrcholů. Seckauské Taury jsou charakteristické většinou travnatými vrcholovými partiemi, i když zde nechybí i skalnaté úseky. Oproti ostatním horským skupinám Nízkých Taur jsou Seckauské Taury chudé na jezera, jednu z mála výjimek tvoří jezero Ingeringsee.  (Wikipedie)

Naše zkušenost z podzimní výpravy? 

Jde o pohoří méně navštěvované, důvodem jsou zejména ostré a dlouhé nástupy a sestupy z hřebene, v podstatě žádné turistické chaty, omezená dostupnost vody. Měli jsme štěstí na tři nádherné dny pozdního babího léta (a jeden propršený v závěru), za 4 dny jde přejít celý hřeben i s nástupem a sestupem, ale jde o poctivé šlapání . Denní trasy jsou někdy docela dlouhé a noclehy se odvíjí zejména s ohledem na dostupnost vody (lze vyčíst z mapy a sedí to). 

Celkem:  nahoru 3982m, dolů 3818m a 51 km .        (pro představu normálních lidí – necelých 1600 pater po schodišti nahoru a dolů, 🙂 ). O 400 výškových metrů hore i dole  jsme kvůli počasí „přišli“.

 

Jsem rád, že jsme s Vlastíkem tento docela pěkný přechod mohli prubnout. Nějaké fotky jsou na webu: https://horhod.rajce.idnes.cz/Seckauer_Tauern/

Koho by zajímaly naše denní pochodové trasy: seckauer alpen hřeben denní úseky

Kolda a Vlastik,  25.10.-28.10.2019