Pásy – Hochschwab, Staritzen – Ostgipfel

posted in: Příspěvky | 0

Na dvoudenní výlet za sněhem jsme vyrazili na jih k rakouským sousedům. Objednali jsme osvědčené ubytování v Langenwangu a pečlivě jsme probírali, kde by mohly být v této na sníh nepříliš bohaté zimě jakés takés podmínky pro toulání se na pásech. Volba padla nakonec na severovýchodní konec Hochschwabu, Staritzen – Ostgipfel (1810 m), poměrně placatý kopec nedaleko od hlavní silnice přes sedlo Seebergsattel.

V sobotu jsme šli spíš ze severní strany, skončili jsme na vršku kolem 1600 m, už nebyl čas na další výstup, a docela strmým, úzkým žlabem, který zpestřovaly hroudy po starších lavinách a následně po lesních cestách jsme se dostali zpět k autu. (v průvodci Skitouren – Wiener Hausberge je to cesta 13.3, obt. III)

V neděli bylo nádherné počasí, tak jsme se do oblasti vrátili a cestou od obce Gollrad, Schloss Brandhof (od východu) vystoupali až na vrchol. Přestože kopec není až tak vysoký, po cestě i z vrcholu se naskýtaly úžasné výhledy do všech stran. A jelikož jsme našli i sjezd nazpět, dostali jsme se na lyžích opět téměř až k autu. (cesta 13.4, obt. II)

A protože mnozí fotili, můžete se podívat i na snímky na rajčeti: https://horhod.rajce.idnes.cz/Staritzen%2C_Rakusko%2C_skialpy/

Leden 2020, Maja, Rybíz, Kolda, Jirka, Vlastik