Západní Tatry, dvoudenní skialp s termálem

posted in: Příspěvky | 0

S Jirkou a nově s Lukášem jsme se zrána v sobotu 19.3.2016 vydali směrem k Západným Tatrám. Naším cílem byla určitě Salatínská dolina nad sjezdovkou Spálená, no a něco k tomu. Vydařilo se. Nejenom nám, protože skialpinistů se v dolině pohybovalo jako mravenečků. Ale když je krásné počasí, výhledy a dost kvalitního sněhu, tak to ani nevadí. Sjezd ze Salatína a z Brestové patřily svou kvalitou určitě k nejvydařenějším v naší skialpové sezóně (a to jsme měli na kvalitu sněhu docela štěstí). Večerní hodinové rochňání v teplém bazénu na Oravici tento zážitek jen umocnilo. V neděli, první jarní den letošního roku, jsme se po delším rozhodování vydali do Spálené doliny (= Zelené doliny), původně do Baníkovského sedla. Cíl jsme přehodnotili cestou a výstup nakonec ukončili  pod kopcem Spálená,  na sedle v bočním hřebeni. Cesta dolů byla, jak to charakterizovali 2 Poláci před náma, „zmrzlou oranicí“.

S těma Spálenýma dolinama se míchá Zelená dolina a je v tom trochu hokej (i v terénu). Ale obě oblasti jsou správou TANAP pro skialpinizmus povolené.

Sněhu nad 1400 m bylo dostatečně a kvalita se odvíjela zejména podle polohy. Počasí je zřejmé z fotografií. Jestli to byl poslední počin sezóny, stál za to.

Kolda

P.S. Letos už to asi nestihnete, ale jestli se mezi čtenáři najdou takoví, co jim nevadí šlapat s lyžema do kopce a vymění přeplněnou sjezdovku za bílé pláně, rádi vás mezi sebou přivítáme. Nebojte se ozvat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *